A+ A-
03 decembrie 2013

Primul concurs de proiecte de finantare din Federatia Filantropia

In perioada septembrie-noiembrie 2013, Federatia Filantropia prin Centrul pentru Formare Continua Dumitru Staniloae, in parteneriat cu Banca Comerciala Romana-BCR si Fundatia Erste, a organizat un concurs de proiecte de incluziune sociala avand ca obiectiv principal cresterea sanselor de integrare sociala a persoanelor provenind din categorii sociale defavorizate, precum si cresterea capacitatii acestora de autoajutorare.cladire Federatie

Solicitantii eligibili au fost organizatiile membre ale Federatiei Filantropia. Acestia au putut depune proiecte cu valori cuprinse intre minim 6.250 lei si maxim 55.000 lei din care 80% constituiau finatarea nerambursabila si 20% contributia solicitantului. Perioada de implementare este de 6 luni.

Concursul a avut doua etape: prima a presupus depunerea unei scrisori de intentie in cuprinsul careia sa fie prezentata in rezumat ideea de proiect si schita de buget. In aceasta etapa au fost inscrise 15 idei de proiect. Unele organizatii au optat sa depuna proiecte in parteneriat cu eparhiile, consolidandu-se capacitate de implementare si de sustinere post-proiect. Din cele 15 idei de proiect, echipa de evaluatori a selectat 13 pentru etapa a doua. Dupa selectie, echipa de evaluatori a formulat recomandari generale, valabile pentru toti concurentii, dar si recomandari individualizate.

In etapa a II-a, organizatiile calificate au trecut la elaborarea detaliata a proiectului (inclusiv planuri de fezabilitate si de sustenabilitate) si a bugetului aferent.

Evaluare finala si selectia s-a desfasurat in perioada 18-28 noiembrie 2013. Pentru selectie a lucrat o echipa mixta alcatuita din reprezentanti din board-ul Fundatiei ERSTE, specialisti din cadrul Departamentului Comunicare Interna si Comunitate din Directia Comunicare a BCR si responsabili ai Federatiei Filantropia. In 29 noiembrie 2013 au fost anuntate cele 4 proiecte declarate castigatoare:

  1. ”Ciupercaria Sf. Sava”. proiect propus de Fundatia pentru Copii Sfantul Sava de la Buzau;
  2. ”Fii apicultor, fii darnic!”. proiect propus de Asociatia Codrii Mamului-Fumureni in parteneriat cu Arhiepiscopia Ramnicului;
  3. „Daca batranetea ar putea si tineretea ar sti”. program propus de Asociatia Sfantul Voievod Stefan cel Mare Harja;
  4. ”Şcoala Christiana – Centru de Zi”. Proiect propus de Asociaţia Filantropica Medical-Crestina CHRISTIANA – Filala Cluj

S-au apreciat in mod pozitiv proiectele ramase in competitie. S-a constatat totusi ca unele propuneri de proiect nu au operat toate indreptarile mentionate ca necesare in observatiile si recomandarile echipei de evaluare. Exista insa premise ca, pentru editiile viitoare, competitia sa fie mai stransa si cu propuneri mai multe si, cel putin, la fel de bune ca cele castigatoare.

Pana la finele lunii decembrie, organizatiile castigatoare vor fi invitate sa semneze contractele de finantare. In perioada de implementare, donatorul cat si reprezentantii Federatiei Filantropia vor monitoriza si audita, dupa caz, activitatile propuse spre finantare.

Acest concurs reprezinta o prima etapa in planul de extindere si diversificare a activitatilor Federatiei Filantropia.