A+ A-
03 decembrie 2013

Un nou centru rezidential pentru batrani la Harja

Sambata 23 noiembrie 2013, Asociatia ”Sf. Voievod Stefan cel Mare”, membra a Federatiei Filantropia, a  inaugurat, in prezenta Preasfintitului Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului si a Inaltpreasfintitului Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, noul camin al Centrului social – medical pentru persoane varstnice din satul Harja, jud. Bacau.IMG_0938

Centrul ofera servicii de ingrijire rezidentiala pentru batrani in camere de tip apartament sau garsoniera cu 1, 2 sau 3 locuri. Acestea sunt integrate intr-un program complex de ingrijire care cuprinde si  servicii medicale, fizio, kineto si ergo terapie si actiuni specifice de integrare a bunicilor si bunicelor care locuiesc in comunitatea Centrului si in comunitatea locala. Capacitatea noului corp al Centrului este de 80 locuri care se adauga la cele 49 existente.

Costurile investitiei incepute in 1 octombrie 2010 s-au ridicat la 2.955.000 lei din care 1.282.150 lei au fost asigurati din fonduri proprii si donatii. Restul sumei a fost acoperita cu o finantare primita de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si cu fonduri primite de la Primaria Oituz.

In aceeasi zi a fost inaugurata si ferma de animale a asociatiei, care va acoperi o parte din necesarul de alimente pentru rezidentii complexului social – medical, pentru batranii aflati in ingrijire la domiciliu si pentru copiii din centrul de zi al asociatiei.

Asociatia „Sf. Voievod Stefan cel Mare – Harja”, partener social al Parohiei Harja, a fost infiintata in luna iunie 2012 cu scopul de a intensifica si sustine activitatile social – medicale si cultural –  educative ale parohiei,  iar din decembrie 2012 a devenit membru al Federatiei Filantropia a Patriarhiei Romane.

phoca_thuActivitatile asociatiei sunt desfasurate prin urmatoarele componente: Centrul  de zi pentru copiii ce provin din familii defavorizate „Sf. Dionisie Exiguul” –  Harja; Centrul de cultura, arta si traditie “Sf. Apostol Andrei” –  Harja; Centrul rezidential pentru persoane varstnice – Centrul  II Harja; Centrul de cultura, arta si traditie “Sf. Imparati Constantin si Elena  – Oituz; Centrul  de cultura, arta si traditie “Sf. Parascheva” –  Ferastrau; Centrul de tineret si voluntariat  “Sf. Filofteia” – Onesti; Centru de zi pentru copiii ce provin din familii defavorizate “Sf. Nicolae” – Onesti; Centrul de cultura, arta si spiritualitate “Sf. Voievod Stefan cel Mare  – Onestiphoca_thumb_l_385938_500905156633563_758356559_n

Mai multe detalii despre activitatea ei puteti afla de pe pagina http://caminharja.ro/new/