Astăzi, 30 iulie 2020, a debutat Proiectul medico-social „Sănatate la un click distanță” în Eparhia Romanului și Bacăului, prin intermediul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”. Proiectul este susținut financiar de Federația Filantropia a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, și se va implementa mai ales în zonele rurale ale județului Bacău. Ne propunem să oferim consultații gratuite de ecografie cardiologică și boli interne pentru 500 de persoane vulnerabile (persoane vârstnice, cu dizabilități și izolate) cu acces limitat la actul medical de specialitate.

În contextul pandemiei cu noul coronavirus, Patriarhia Română a inițiat și implementat ample proiecte socio-medicale cu scopul limitării răspândirii COVID-19.

Datorictă faptului că cele mai vulnerabile persoane afectate de criza medicală au fost persoanele vârstnice și cele cu polipatologii, cât  și datorită inaccesibilității acestor pacienți la actul medical de specialitate, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Sectorul de Asistență socială și medicală și Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, va veni în intâmpinarea acestor persoane cu risc de morbiditate crescut prin Telemedicină și consultații de specialitate la domiciliu, mai ales în zonele rurale ale județului Bacău.

Programul de dezvoltare a unei rețele de telemedicină la nivel național al Federației Filantropia, a mai facut un pas înainte. Initiat in 2019  în Timisoara, în parteneriat cu Fundatia Filatropia Timisoara si Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis, programul de telemedicină pune pe hartă, în anul 2020, și   județul Bacău, prin Asociația  „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare – Hârja”, care a achiziționat un set de echipamente medicale și deschide un cabinet de consultații prin telemedicină.

Echipa medicală a asociației de la Hârja, condusă de Dr. Marta Blenessy, se va deplasa în locurile mai puțin accesibile personalului medical de specilitate sau va da consultații în puncte fixe, din interiorul cabinetelor medicale ale medicilor de familie.

––––––-

Proiectul nostru de Telemedicină propune crearea unui sistem de prevenție, diagnostic și dispensarizare a bolilor cronice prin soluții de telemedicină, care cuprinde o stație centrală/fixă, în Timișoara, la Clinica Profilaxis, unde medicii specialiști recepționează/efectuează consultații și investigații specifice la distanță, în timp real, și o stație stație periferică la Hârja, pentru zone rurale, fără servicii medicale specializate,  unde medicul de familie,  conectează echipamentul la pacient și transmite investigația către medicul specialist de la Profilaxix Timișoara.

Stația centrală/fixă este compusă din desktop, monitor HD, sistem audio-video, internet fibră optică, soft dedicat pentru telemedicină,  acces la sistemul de telemedicina Profilaxis TELEMED. Aici medicii specialiști recepționează consultația transmisă de medicul generalist din stația periferică, putând efectua toate măsurătorile specifice unei investigații, poate comunica cu pacientul și cu medicul generalist. Consultația se finalizează cu o scrisoare medicală, schemă de tratament, și eventual recomandarea pentru alte investigații medicale. În stația fixă, pentru recepția consultațiilor transmise, vor lucra medici din specialitățile: cardiologie și boli interne.

(Pr. Ilarion Mâță – Consilier eparhial si Presedinte al Asociatiei Sf. Voievod Stefan cel Mare – Harja)