COMUNICAT DE PRESĂ
la finalizarea inițiativei bilaterale
”Intervenții integrate de urgență pentru refugiații din Ucraina în județele Iași și Suceava”
Marți, 25 Aprilie 2022, a avut loc conferința de finalizare a inițiativei bilaterale ”Intervenții integrate de urgență pentru refugiații din Ucraina în județele Iași și Suceava”, implementată de către Federația Filantropia, finanțată de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) în calitate de Operator, cu o perioadă de implementare de 8 luni.
Conferința s-a desfășurat în mediul online și a avut ca participanți reprezentanți ai ONG-urilor din domeniul social-filantropic, reprezentați ai serviciilor sociale din comunități locale și naționale și un reprezentant al finanțatorului, respectiv dna. Valentina Paraschiv, Reprezentant regional Iași FRDS.
Obiectivele inițiativei bilaterale:
- Acoperirea nevoilor de urgență ale refugiaților veniți din Ucraina în ceea ce privește hrana;
- Sprijinirea refugiaților în vedere acomodării mai ușoare într-o țară nouă.
Activitățile Inițiativei bilaterale:
1. Achiziționarea și amplasarea unui food truck (furgonetă alimentară) în județul Suceava (vama Siret), care a asigurat masă caldă pentru refugiații care tranzitează acest teritoriu, respectiv 2.225 de persoane. În cadrul acestei activități persoanele strămutate ucrainene, care au fost în tranzit în vama Siret, au beneficiat de o masă caldă. Această masă a conținut un pachet consistent și s-a luat în considerare că va putea fi consumat de către orice fel de persoană (copii, bătrâni etc.). De asemenea, hrana caldă a fost însoțită de către un desert bine ales, apă și ceai. Pentru copiii bebeluși au fost puse la dispoziție cutii cu lapte praf.
2. Organizarea de excursii tematice pentru copiii refugiați și însoțitorii acestora, raza de acțiune fiind zona Moldovei (județele Iași, Neamț, Suceava). O excursie a avut o durată de 3 zile, în cadrul căreia copiii ucranieni și însoțitorii lor au beneficiat de transport, masă (mic dejun, prânz și cină), cazare pentru 2 nopți și accesul la diferite obiective turistice din zona Moldovei.
Aceste excursii au avut scopul de a le crea oportunitatea copiilor refugiați și însoțitorilor acestora, de a se adapta mai ușor într-o țară străină. Acest lucru a fost posibil prin vizitarea unor locuri cu o încărcătură culturală și spirituală similară cu cea din țara de proveniență, participanții beneficiind de un real confort psihic și social. Tot aceste excursii i-au pus în contact pe refugiați cu cetățenii români, ajutându-i să se integreze mai ușor în comunitate.
Rezultatele inițiativei bilaterale:
- Achiziționarea unui food-truck;
- Oferirea unei mese calde pentru un număr de 2.225 de refugiați;
- Organizarea unui număr de 6 excursii pentru copiii refugiați și familiile sau însoțitorii acestora;
- Participarea unui număr total de 270 de persoane strămutate în cadrul excursiilor organizate de către Federația Filantropia;
- Dezvoltarea pe plan profesional, în lucrul cu persoanele refugiate, a unui număr aproximativ de 12 specialiști.
Mai multe informații despre inițiativa bilaterală se regăsesc pe: Despre Inițiativa Bilaterală.