1. Informații generale:

Denumire Promotor proiect: Federația Filantropia

Denumire Partener: Fundația Organizația Internațională pentru Caritate Creștin-Ortodoxă (IOCC)

Durata de implementare a proiectului: o lună (1 martie 2022 – 31 martie 2022)

Conflictul armat dintre Rusia și Ucraina început în Ucraina pe 24 februarie 2022 a avut ca efect un prim val de mii de refugiați ucraineni ce și-au căutat adăpost în Republica Moldova și în România.

În cursul lunii martie, Federația Filantropia, în parteneriat cu Fundația Organizația Internațională pentru Caritate Creștin-Ortodoxă (IOCC), a implementat în regim de urgență proiectul “Sprijin pentru refugiații ucrainieni din Republica Moldova, Suceava și Baia Mare“.

Proiectul și-a propus să ofere sprijin imediat și vital unui număr de 1.300 de refugiați care au părăsit Ucraina căutând siguranță, protecție și asistență în țările vecine.

2. Obiectivele specifice ale proiectului:

Obiectivul principal al proiectul a fost să răspundă nevoilor de bază ale refugiaților, oferindu-le produse precum: alimente proaspete, alimente uscate, apă, saltele, pături, așternuturi, obiecte igienice și sanitare, alimente pentru copii, scutece, pături, pătuțuri, șervețele, sticle și lapte praf.

3.Grupul țintă

Majoritatea refugiaților erau femei cu copii, vârstnici și persoane cu dizabilități, care au fost găzduiți în mănăstiri, pensiuni, tabere de vară și în alte locuri de cazare temporare. Beneficiarii direcți ai acestui proiect au fost 1.300 de refugiați (500 la Suceava, 300 la Maramureș și 500 la Chișinău) care aveau mare nevoie de asistență umanitară. O mică parte din ajutoarele umanitare din acest proiect au fost distribuite și în Ucraina.

4.Principalele activități ale proiectului:

Membrii Federației Filantropia, pe baza informațiilor din teren primite de la Suceava și Maramureș cu privire la nevoile imediate ale refugiaților prezenți în zona respectivă, au luat legătura cu principalii distribuitori români de produse de bază și le-au achiziționat în vrac, în interval de câteva zile. Obiectele achiziționate au fost: alimente proaspete, alimente uscate, apă, saltele, pături, lenjerie de pat, articole igienice și sanitare, alimente pentru copii, scutece, pături, pătuțuri, șervețele, sticle și lapte praf.

Produsele umanitare au fost transportate la Suceava și la Sighetul Marmatiei. Atât Eparhia de Maramureș, cât și Eparhia de Suceava au fost implicate în faza de distribuție a proiectului, în colaborare cu membrii locali ai Federației Filantropia. În Chișinău, membrii locali ai Federației Filantropia au cumpărat produsele din zona lor și le-au distribuit direct refugiaților din zonă.

5.Rezultatele proiectului:

1.300 de persoane afectate de război au primit ajutor imediat și vital. Proiectul a vizat nevoile de bază ale refugiaților, atenuându-le suferința.

6.Sustenabilitatea proiectului:

Acest proiect initial implementat în regim de urgență a fost urmat de alte proiecte desfășurate de către Federația Filantropia în parteneriat cu IOCC, menite să îi ajute în continuare pe refugiații ucrainieni veniți în România.

7.Bugetul proiectului:

Costul total al proiectului: USD 100.000, finanțat de către Fundația Organizația Internațională pentru Caritate Creștin-Ortodoxă (IOCC).