FUNDAȚIA ANASTASIE CRIMCAÎn luna iulie a anului 2021, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, în cadrul Sectorului Social Filantropic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost înființată Fundația Anastasie Crimca, organizație ce evocă numele marelui mitropolit al Moldovei, născut chiar în cetatea Sucevei (în jurul anului 1560).

Cu o activitate complexă în timpul păstoririi sale, mitropolitul Anastasie Crimca nu a neglijat lucrarea filantropică, rămânând în istorie ca cel care a construit primul spital atestat documentar de la noi.

Rolul Fundației Anastasie Crimca, nou înființate, este cel de a dezvolta și implementa proiecte sociale diverse, în funcție de necesitățile și realitățile din eparhia noastră. Având în vedere carențele pe planul dezvoltării serviciilor sociale, vizăm o paletă largă de activități și încercăm sa fim prezenți acolo unde este nevoie.

PROGRAME SOCIALE:

  • ”Serviciul de îngrijire la domiciliu al persoanelor vârstnice și/sau cu dizabilități”

Cu o echipă dinamică și cu experiență profesională notabilă, în luna august 2021 am dat startul Serviciului de îngrijire la domiciliu pentru Municipiul Suceava și localitățile limitrofe. Ajungem în casele celor aflați în suferință cu o echipă multidisciplinară formată din: asistente medicale, îngrijitoare bătrâni, asistenți sociali, reușind să aducem mângâiere, oferind  tratamentele medicale  recomandate de medicii de familie sau specialiști, completate de îngrijiri de bază, precum și servicii sociale.

Beneficiarii provin din următoarele categorii: vârstnici, bolnavi cronici, persoane cu handicap neuropsihomotor, persoane defavorizate social, persoane fără aparținători, iar tipurile de servicii oferite sunt:

  • Îngrijiri medicale la domiciliu: injecții, pansamente, tratamentul și profilaxia escarelor, îngrijirea plăgilor, suprimarea firelor, îngrijirea stomelor, măsurarea tensiunii arteriale, puls, glicemie, montare sondă vezicală la femei, spălături vezicale, dozare, control și administrarea medicamentelor, masaj, gimnastică recuperatorie, instruire aparținător;
  • Îngrijiri de bază: spălarea bolnavului, ajutor în realizarea igienei corporale, ajutor la îmbrăcare/dezbrăcare, schimbarea lenjeriei de pat, ajutor în alimentație, aplicare scutec adulți, sprijin la deplasarea în interior și exterior, spălarea și călcarea lenjeriei, curățenie în locuință, cumpărături, plata facturilor, intermedierea relației medic/beneficiar, procurarea de medicamente etc.;
  • Servicii sociale: efectuarea anchetelor sociale, consiliere socială, sfaturi în îngrijire, organizarea activităților de socializare;
  • Utilizarea de dispozitive medicale ajutătoare.

Sintagma „În slujba sănătății” devine motto-ul nostru, punctând încă o dată implicarea Bisericii în viața comunității locale, grija permanentă pentru beneficiarii noștri și caracterul misionar al preoțimii ortodoxe.

Din luna noiembrie a anului 2021 suntem prezenți și în Rădăuți, iar în anul 2022 dorim să ne extindem în toată eparhia.

  • Programul „Masa pe roți” – implementat în municipiul Suceava și zona metropolitană. Acesta constă în furnizarea unei mese calde (2 feluri + desert) pentru un număr de minim 20 de persoane/ zi, numărul beneficiarilor fluctuând în funcție de împrejurări. Intenționăm ca în perioada următoare să licențiem programul și să creștem numărul de beneficiari;

Strategia de dezvoltare a Fundației vizează pe viitor accesarea de fonduri europene, cât și înființarea unor noi servicii de tip ”Pro Vita”, ”Adicții” și ”Psihologie și Psihoterapie Ortodoxă„ destinate persoanelor vulnerabile aflate în situații de criză.

Director: Pr. Tiberiu Bardan
Sediu: Str. Iancu Flondor, nr. 2, Suceava, jud. Suceava
Tel. 0745921889
Email: bardantiberiu@gmail.com
Site: www.fundatiacrimca.ro