Federația Filantropia a Patriarhiei Române a publicat recent, în format bilingv (română-engleză), „Manualul pentru conștientizarea și înțelegerea îmbătrânirii active”.
Lucrarea a fost realizată în cadrul Programului european Erasmus+. Autorii, o echipă pluridisciplinară din România și Italia, au fost coordonați de conf. dr. Monica Alexandru de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București.
Scopul acestui ghid este să aducă la cunoștința lucrătorilor din domeniul asistenței sociale pentru persoane vârstnice informații la zi și modelele de bune practici.
„Profesioniștii din domeniu dețin un rol deosebit de important în ameliorarea impactului negativ al excluziunii sociale și inechității sociale cu care se confruntă persoana vârstnică. Schimbul de bune practici este vital pentru îmbunătățirea actului social”, transmit reprezentanții Federației Filantropia.
Părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Administrației Patriarhale și Președintele Federației Filantropia, a prezentat manualul la sediul Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”-Hârja din județul Bacău, organizație membră a federației.
Printre participanți s-au numărat Olivia Bîrdici, coordonator de proiecte, și Părintele Ilarion Mâță, președinte al asociației de la Hârja și coautor al manualului.
Cartea este structurată în șapte capitole, trei având o componentă strict teoretică, iar celelalte patru oferind modele de bune practici și soluții concrete pentru o îmbătrânire activă în sistemele de asistență socială românesc și italian.
În primul capitol este abordat, din punct de vedere istoric și axiologic, fenomenul îmbătrânirii, iar în al doilea, dimensiunile sociologice și psihologice ale senectuții.
Ultimul capitol al părții teoretice explică legislația din domeniul gerontologiei sociale din cele două state, cu ajutorul practicienilor români și italieni, o contribuție deosebită în elaborarea acestei lucrări având Asociația „Forma Mentis”, partenerul italian din acest proiect.
În a doua parte a manualului, se explică rolul instituțiilor și serviciilor de suport pentru protecția persoanelor vârstnice din România, respectiv Italia.
De asemenea, este sunt prezentate rezultatele unui interviu cu 20 de întrebări adresat unui număr de 45 de specialiști din cele două țări.
Ultimul capitol prezintă o sinteză a unor investigații realizate în literatura de specialitate, precum și rezultatele unei cercetări care și-a propus analiza felului în care se desfășoară terapia bio-psiho-socio-spirituală în cadrul unor instituții din România și Italia.
Acest studiu prezintă o colecție de informații importante, asimilate cadrului legislativ al asistenței sociale acordate persoanelor vârstnice, fiind ilustrate evoluția în timp a asistenței sociale desfășurate în cele două țări și modul de interacțiune profesională a specialiștilor din domeniul gerontologiei sociale cu persoanele vârstnice.
Ghidul bilingv pentru lucrătorii cu persoane vârstnice apare într-un moment favorabil atât pentru proiectul Federației Filantropia „Adapting to the new”, cât și din perspectiva declarării anului 2023 drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română.
Federația Filantropia funcționează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române începând din 2007.
Este singura organizație non-guvernamentală de tip federativ din Patriarhia Română și furnizează servicii sociale și de formare profesională a adulților. Membrii Federației Filantropia sunt structurile sociale ale eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române.
Sursa foto: Ziarul Lumina