Federația Filantropia este o organizație nonguvernamentală, care funcţionează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2007, fiind singura organizație de tip federativ din Patriarhia Română.

federatia-filantropia-2

Această formă de organizare, asemănătoare celei a Patriarhiei Române, conferă unitate de acțiune membrilor, la nivel național, dar, în acelaşi timp, le permite acestora să-şi păstreze propria identitate şi propriul program de acțiuni la nivel local.

Sub umbrela Federației 24 dintre cele mai active Asociații si Fundații din Patriarhia Română, conlucrează în sprijinirea Bisericii, în lucrarea ei social-filantropică pentru oameni și comunitățile lor, în spiritul învățăturii creștine.

Scopul Federației este de a crește impactul si eficiența acțiunilor sociale ale organizațiilor membre sau partenere și a structurilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, prin integrarea lor într-un răspuns unitar, coordonat și coerent la provocările sociale actuale.

Privind spre viitor, Federația își propune să devină un element de coeziune pentru organizațiile nonguvernamentale care activează cu binecuvântarea eparhiilor, dar și structura prin intermediul căreia poate fi pusă în practică strategia de acțiune socială a Bisericii Ortodoxe Române.