Asociatia Filantropia AradAsociația Filantropia Arad își propune promovarea și derularea de programe, mecanisme și activități care vizează asistența socială, asistența medicală, asistența și dezvoltarea comunitară, economia socială, educația și cercetarea interdisciplinară, cultura, dezvoltarea organizațională, tineretul și mediul, pe plan local, regional, național și internațional, contribuind astfel la dezvoltarea comunității în spiritul valorilor creștin-ortodoxe, prin responsabilizarea socială față de semeni și în mod deosebit față de grupurile vulnerabile.

Totodată Asociația își propune să participe prin reprezentanții săi la dezbateri și consultări publice în organisme consultative sau deliberative în domeniul său de activitate (advocacy) și de asemenea să desfășoare campanii de informare, sensibilizare și educare a opiniei publice cu privire la subiecte relevante pentru activitatea sa și care afectează calitatea vieții și demnitatea umană.

Prin realizarea obiectivelor sale, asociația Filantropia Arad urmărește să sprijine Biserica Ortodoxă Română în lucrarea ei social-filantropică săvârșită pentru oameni și comunitățile lor, în spiritul învățăturii creștine.

CENTRE SOCIALE:

  • Centrul de Incluziune Socială Arad

Serviciile oferite în cadrul centrului sunt gratuite și vizează creșterea gradului de autonomie socială a beneficiarilor. Persoanele consiliate vor fi sprijinite în vederea integrării lor sociale, prin găsirea unor oportunități de angajare și reconversie profesională.

Serviciile centrului, furnizate de personal specializat în asistență socială sunt oferite pe criterii nediscriminatorii, oricărui beneficiar, prin asigurarea de asistență socială primară, sprijin în găsirea și ocuparea unui loc de muncă, sprijin în scrierea unui CV, însoțirea în diferite demersuri a persoanelor vulnerabile.

Beneficiarii sunt persoane aflate în următoarele situații: șomeri,  familii monoparentale, persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială (ex. HIV/SIDA, cancer etc.), persoane aflate anterior în detenţie, persoane cu dizabilităţi, persoane de etnie romă, victime ale traficului de persoane.

  • Centrul de zi „Nașterea Maicii Domnului”

Centrul de zi „Nașterea Maicii Domnului” urmărește prevenirea excluderii sociale a copiilor și familiilor cu risc crescut de izolare socială sau aflate în incapacitate de a oferi condiții minimale de subzistență, creștere și educație, printr-un program de servicii educaționale, sociale, psihologice și medicale.

Centrul oferă copiilor din medii defavorizate condiții de educație și „control social” după orele de școală, pentru a-i feri în perioada cea mai vulnerabilă de „atracțiile” străzii, de subcultura cartierelor, de incultură.

Beneficiarii sunt 17 copii la programul zilnic de îngrijire și recuperare educațională și 13 copii, beneficiari ai programului lunar de sprijin pentru frecventarea școlii.

PROIECTE SOCIALE:

  • Proiectul „Ceai bun de suflet” se desfășoară cu prilejul manifestării dedicate Persoanelor Vârstnice la nivel mondial. Luând exemplu și al altor asociații filantropice ale unor eparhii din țară, Asociația Filantropia Arad propune implementarea unor activități dedicate persoanelor vârstnice de pe cuprinsul întregii Arhiepiscopii, prin parohiile arădene. Avem în vedere nevoia de implicare a vârstnicilor în viața comunității prin aportul experienței lor de o viață.
  • Proiectul „Vin colindătorii” constă într-un festival de colinde, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, de către Asociația ,,Filantropia” a Arhiepiscopiei Aradului, în parteneriat cu Centrul Cultural- Pastoral ,,Sf. Ierarh Nicolae” al Parohiei Arad- Bujac și Primăria Municipiului Arad.
  • Proiectul „Ortodoxia în culori”, adresat copiilor, contribuie la dezvoltarea laturii creativ-artistice a acestora, punând în evidență ceea ce învață de la preot. În locațiile parohiilor care vor aplica la acest proiect, se vor desfășura activități educativ religioase cu elevii claselor primare și generale. Atelierul de creație va desfășura activități de arte plastice-desen cu creioane colorate sau acuarele. Finalitatea acestui atelier de creație îl reprezintă implicarea copiilor din parohiile arădene, în perioada lunii august, prin desen și activități educativ religioase, în viața Bisericii Ortodoxe.

Preşedintele asociației: Pr. Cons. Gabriel Cosmin Mariș

Sediu:
Str. Episcopiei, Nr. 43, Arad, Jud. Arad
Tel.: 0257.281.856 / 0745.074.295
E-mail: socialfilantropia.arad@gmail.com