COMUNICAT DE PRESĂ la începutul Inițiativei Bilaterale

COMUNICAT DE PRESĂ
la începutul Inițiativei Bilaterale:

„Intervenții integrate de urgență pentru refugiații din Ucraina în județele Iași și Suceava”

Perioada de implementare a proiectului: 6 luni.

Finațator: Fondul Român de Dezvoltare Socială în calitate de Operator

Obiective inițiativa bilaterală

  1. Acoperirea nevoilor de urgență ale refugiaților veniți din Ucraina în ceea ce privește hrana
  2. Sprijinirea refugiaților în vedere acomodării mai ușoare într-o țară nouă

Activitățile Inițiativei bilaterale:

1.1 Achiziționarea și amplasarea unui food truck (furgonetă alimentară) în județul Suceava (vama Siret), care să asigure mese calde pentru refugiații care tranzitează acest teritoriu respectiv 2000 de refugiați pe parcursul a 6 luni.

În cadrul acestei activități persoanele strămutate ucrainene care sunt în tranzit în vama Siret vor beneficia de o masă caldă.

Această masă va conține un pachet consistent cald și se va lua în considerare că poate fi consumat de către orice fel de persoană (copii, bătrâni etc.). De asemenea hrana caldă va fi însoțită de către un desert bine ales, apă și ceai. Pentru copiii bebeluși vor fi puse la dispoziția refugiaților cutii cu lapte praf.

2.1 Organizarea de excursii tematice pentru copiii refugiați și însoțitorii acestora, raza de acțiune fiind zona Moldovei (județele Iași, Neamț, Suceava).

Deși fluxul ucrainenilor refugiați a scăzut, există în continuare persoane refugiate (copii și adulți) care caută sprijin în zona Moldovei respectiv în Iași. Pentru a veni în sprijinul psihic și afectiv al acestor refugiați se propune organizarea de excursii tematice pentru copiii ucraineni și pentru însoțitorii acestora; se estimează că vor fi organizate un număr de cinci excursii.

O excursie va avea o durată de 3 zile (două nopți) în cadrul căreia copiii ucranieni și însoțitorii lor vor beneficia de transport, masă (mic dejun, prânz și cină), cazare pentru 2 nopți și accesul la diferite obiective turisitice din zona Moldovei.

Aceste excursii au scopul de a le crea oportunitatea (copiilor refugiați și însoțitorilor acestora) de a se adapta mai ușor într-o țară străină în care au fost nevoiți să ajungă. Acest lucru va fi posibil prin vizitarea unor locuri cu o încărcătură culturală și spritituală similară cu cea din țara de proveniență participanții beneficiind de un real confort psihic și social. În plus, copiii vor fi antrenați în aceste excursii să participe la diverse activități recreative și distractive specifice vârstei lor astfel fiind ajutați să depășească trauma prin care trec din cauza războiului.

Tot aceste excursii îi vor pune în contact pe refugiați cu cetățeni români ceea ce îi va ajuta să se integreze mai ușor în comunitate.

Organizarea excursiilor reprezintă un beneficiu pentru copii și însoțitori pe termen lung reprezentând un real avantaj în perioada de adapare și integrare la noua viață.

Coordonator inițiativa bilaterală,
Monica Bailău

COMUNICAT DE PRESĂ la începutul Inițiativei Bilaterale