La Baia Mare au participat la programul de formare profesională ”Consilier în domeniul adicțiilor” 15 profesioniști, angajați ai organizațiilor membre ale Federației Filantropia.
Aceștia, din calitatea de preoți, psihologi, asistenți sociali, cu experiență în lucrul cu beneficiarii cu diverse adicții, s-au implicat activ în desfășurarea cursului, împărtășindu-și propria experiență, lucru benefic pentru întreaga grupă, sub îndrumarea atentă a formatorilor, Adela Ioana Bontoș și Nicoleta Bobe.
Programul de formare i-a ajutat să dobândească și să-și fixeze informații din sfera socio-civică, dar și să afle modalitatea prin care pot contribui la menținerea integrității și siguranței beneficiarilor.
Accentul în timpul modulelor de teorie s-a pus pe combaterea şi prevenirea adicțiilor digitale în rândul copiilor și tinerilor, consilierea persoanelor afectate direct sau indirect de dependență, îndrumarea pacienților pentru tratament și monitorizarea lor în timpul tratamentului de dezintoxicare și după finalizarea lui, cât și pe lucrul într-o echipă multidisciplinară, gestionarea actelor și documentelor beneficiarilor, organizarea campaniilor de prevenire și informare a tinerilor cu privire la riscul diverselor dependențe.
Autorizarea de către Autoritatea Națională de Calificări București și desfășurarea acestui program de formare profesională au fost posibile datorită finanțării din partea organizației International Orthodox Christian Charities” (IOCC).
Participanții din toate cele 3 grupe (București, Alba Iulia, Baia Mare) vor finaliza cursul prin susținerea unui examen de absolvire. Certificatul furnizat și Suplimentul descriptiv sunt recunoscute la nivel național şi autorizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale.
Cursul s-a adresat persoanelor licențiate în domeniul socio-medical, care vor să lucreze sau care sunt angajate în Centre de zi, Centre de plasament în regim de urgență și rezidențiale, Școli de reeducare, Așezăminte sociale și alte instituții care au ca beneficiari copii și tineri cu diverse adicții.
Sesiunile de formare au fost organizate ținând cont de măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2, conform Ordinului nr. 1.228 din 3 iulie 2020 și a altor Ordonanțe emise anterior.