Timișoara, 8 noiembrie 2019 – Pentru al nouălea an consecutiv, PROFI dă dovadă de responsabilitate socială. Prin intermediul unor asociații și fundații și cu implicarea marii familii a clienților acestor magazine, picătură cu picătură, campania „Te costă 0 lei să ajuți” contribuie la o lume mai bună.
Donațiile din acest an totalizează un milion și jumătate de lei și, prin votul celor care calcă pragul acestor magazine, au fost direcționate către educație, sănătate, drepturile copiilor, incluziune/servicii sociale, protecția mediului, cultură și sport, pentru a face o diferență în bine în viața multor copii și tineri.
„Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără participarea clienţilor noştri, care au înţeles misiunea campaniei şi s-au implicat, dirijând fondurile acolo unde au crezut ei de cuviinţă. Le mulţumim!”, afirmă Daniel Cîrstea, Directorul general al magazinelor PROFI.
Când vorbim despre educație, ne referim la susținerea campaniei „Stop săracie, Start educație”, derulată de Fundația United Way Romania. „Fondurile obținute din Campania PROFI vor ajuta 330 de copii din medii defavorizate să nu abandoneze școala”, afirmă Ada Gabor, reprezentatul fundaţiei. „Copiii vor primi asistență personalizată și suport educațional în centrele de zi partenere și în programele after-school. De asemenea, vor beneficia de suport în efectuarea temelor și în recuperarea decalajelor educaționale, îmbunătățindu-și astfel rezultatele școlare. Pentru dezvoltarea personală, copiii vor participa la diferite activități care includ: cluburi de citit și de pictură, ateliere de utilizare a unui PC, prezentări despre reguli de bază pentru o igienă corespunzătoare, activități sportive, vizite la muzee și alte inițiative care le vor îmbunătăți abilitățile de comunicare. Toți copiii vor beneficia zilnic, în cadrul proiectului, de o masă caldă sau o gustare sănătoasă, precum și de ajutor financiar prin asigurarea de rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă și medicamente. De asemenea, 90 de profesori își vor îmbunătăți abilitățile de predare și empatizare, iar 250 de părinți își vor îmbunătăți abilitățile de parenting, în vederea susținerii parcursului educațional al copiilor din programe.”.
Oarecum în aceeaşi zonă, cea a persoanelor defavorizate, se află proiectul „Fii un erou – Ajută-i să rămână în brațele mamei lor”, realizat prin Fundația Touched Romania. Reprezentantul acestei organizații, Lidia Stoichici, declară: „Fondurile primite de la PROFI vor susține 150 de mame și copii în dificultate pe parcursul unui an, ajutându-i să își construiască un viitor împreună. 90 de copii vor participa într-un program educațional și vor fi ajutați să nu abandoneze școala, vor fi sprijiniți la lecții, vor primi rechizite pentru școală, vor participa la seminarii de dezvoltare personală, vor fi consiliați cu privire la viitorul lor, vor învăța să se hrănească sănătos și vor participa la multe activități educative pe tot parcursul școlii. Pe timpul verii, copiii vor participa la școala de vară și la activități recreative, vizite la muzee și în parcuri, sport și jocuri. 60 de mame vor fi sprijinite să se integreze în comunitate ca persoane independente și productive. Mamele vor fi consiliate din punct de vedere emoțional pentru a dobândi abilități de viață independentă, vor învăța să își administreze eficient propriul buget, vor primi informații despre cum să aibă grijă de sănătatea lor și a copiilor lor. De asemenea, mamele care nu lucrează vor fi îndrumate și ajutate să își găsească un loc de muncă.”
Componenta de sănătate a campaniei se derulează prin programul „Sănătate la un clik distanță” al Federației Filantropia. Reprezentantul Federaţiei, Pavel Cristian, subliniază că „Prin acest program ne propunem să dezvoltăm o reţea de servicii medicale prin telemedicină, care să dispună de staţii periferice/mobile, în cât mai multe zone din România fără servicii medicale specializate în proximitate, venind astfel în sprijinul familiilor care au nevoie de servicii medicale. Proiectul nostru propune crearea unui sistem de prevenţie, diagnostic şi dispensarizare a bolilor cronice prin soluţii de telemedicină, care să cuprindă o staţie centrală/fixă, în Timişoara (Spitalul de zi Profilaxis), unde medicii specialişti recepţionează/efectuează consultaţii şi investigaţii specifice la distanţă, în timp real, cu 3 staţii periferice/mobile, în zone rurale( judeţele Bihor, Bacău şi Timiș) din România, fără servicii medicale specializate, unde medicul de familie sau unul generalist conectează echipamentul la pacient şi transmite investigaţia către medicul specialist.”
Iar dacă vorbim de sănătate, nu-i putem uita pe copiii bolnavi, internați în spitale. Pentru ei PROFI susține programul Fundaţiei Inocenţi „Şi eu am dreptul să mă joc”. Iată ce spune reprezentanta fundaţiei, Stănica Bostănaru despre acest program: „În activitățile pe care colegele noastre psihologi și voluntarii le desfășoară pentru copiii spitalizați avem nevoie zilnic de rechizite (carioci, culori, hârtie de diverse tipuri, acuarele etc), materiale pentru activități de tipul arts&crafts, materiale educaționale și de informare, cărți, reviste adaptate vârstelor copiilor, boad games, jocuri și jucării pentru stimularea motricității, stimularea senzorială și cognitivă a copiilor, precum și produse igienico-sanitare. Rezultatele campaniei „Te costă 0 lei…” ne vor ajuta să acoperim o parte din nevoile programelor noastre. Toate activitățile menționate nu ar fi posibile fără sprijinul oamenilor care au venit în întâmpinarea misiunii noastre de-a lungul timpului, așa cum s-a întâmplat și în cadrul competiției „Te costă 0 lei…”. Proiectul „Și eu am dreptul să mă joc” vizează un număr de peste 2000 de copii internați în patru spitale din București și Cluj-Napoca, care, pe parcursul anului 2020 se vor bucura de activitățile terapeutice din cadrul programelor de suport psiho-social „Viața Copilului”.
Şi cum pentru a se dezvolta armonios copiii au nevoie şi de sport, PROFI a inclus în campania sa şi un program prin care să le ajute pe tinerele gimnaste. Astfel campania din acest an susține și proiectul „10 pentru gimnastică”, derulat de Fundaţia Nadia Comăneci. Iuliana Roca, reprezentanta fundaţiei, ne detaliază modul concret în care se manifestă acest ajutor: „Încă de la lansare, proiectul „10 pentru gimnastică” şi-a propus să sprijine gimnastica românească şi să ofere o şansă acelor tinere gimnaste valoroase care pot să readucă România în prim-planul gimnasticii mondiale. Am descoperit în rândul micilor sportive numeroase talente care, însă, riscă să renunţe la performanţa sportivă din cauza situaţiei nu tocmai fericite din punct de vedere financiar din sânul familiei. De aceea, am hotărât să le oferim un sprijin real, prin acordarea unor burse lunare care să le permită să continue activitatea la cluburile sportive din ţară. Mulţumirile venite din partea acestor tinere sportive şi familiilor acestora, care ne-au mărturisit că fără acest proiect nu ar mai fi călcat în sala de gimnastică, precum şi succesul lor reprezentat de selecţia ulterioară în loturile de junioare de la Deva, Constanța, Bucureşti, reprezintă pentru noi cea mai mare satisfacţie. Şi avem încrede că şi prin contribuţia PROFI din cadrul acestei campanii, vom susţine noi talente şi, astfel, viitorul gimnasticii româneşti.”
Atât copiii, cât şi noi adulţii, avem nevoie de un mediu natural sănătos în care să trăim. De aceea, campania PROFI susține și programul „Pădurea mea”, al Asociației EcoStuff. Radu Rusu, reprezentantul asociației, ne spune în ce fel va decurge proiectul de reîmpădurire a ţării: „Pentru început vom organiza o acțiune de plantare în perdeaua forestieră a Timișoarei, la care vor participa doar copii și însoțitorii lor. Vom cumpăra copaci măricei, pe care copiii vor putea să-i adopte și să-i viziteze. Vom crea echipe naționale de bază „Ranger Pădurea Mea” – echipe de 5 elevi din clasele din clasele V-VIII în 50 de școli la nivel național, care să implementeze proiectul „Pădurea Mea” în școlile respective. Vom planta 20.000 de copaci în „Luna Pădurii 2020” prin proiectul „Pădurea Mea” și nu ne vom opri aici. 350 de elevi vor planta 1000 de copaci în perdeaua forestieră de protecție a Timișoarei. 7500 elevi vor participa direct în proiectul „Pădurea Mea” și peste 15.000 indirect (colegi, părinți, localnici)”.
Suntem ceea ce suntem doar cunoscându-ne tradiţia, aşa că salvarea monumentelor, dar şi dezvoltarea unor meşteşuguri de restaurare a acestora, a condus în cadrul campaniei şi la componenta culturală „Ambulanţa pentru monumente”. După cum spune Veronica Vaida, de la Asociația Monumentum, „Contribuţia PROFI va ajuta proiectul „Ambulanța pentru Monumente” cu costurile necesare la intervențiile de punere în siguranță a monumentelor, prin achiziționarea de materiale necesare, cazarea și masa voluntarilor”.