Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a participat în perioada 9-10 iunie la conferința anuală a rețelei Eurodiaconia, organizată sub genericul „Incluziunea rromilor – accesul acestora pe piața muncii și la educație de calitate”.

Evenimentul a avut loc în capitala Cehiei, Praga.

La întâlnire au participat reprezentanți ai ONG-urilor implicate în acțiuni sociale, afiliate Eurodiaconia, din Cehia, Finlanda, Germania, Serbia, Slovacia, Spania, Ungaria și România.

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a fost reprezentată de psihologul Nicoleta Presecan, manager de formare, cu o vastă experiență în lucrul cu copiii din rețeaua centrelor de prevenire a abandonului școlar aflate în administrarea Asociației.

În timpul evenimentului „a fost prezentat și modelul de bune practici pe care îl oferă Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei în acordarea de servicii educaționale și sociale copiilor și tinerilor aflați în situații de vulnerabilitate, prin cele 50 de așezăminte de ocrotire a copiilor pe care le administrează”, se menţionează pe site-ul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Prin intermediul conferinței au fost puse la dispoziție informații despre cadrul strategic la nivel național pentru populația rromă, fiind oferite participanților pentru a le utiliza în special în colaborarea cu instituțiile publice de la nivel local și național.

„Gazdele au organizat o vizită pe teren la centrul din Jablonec, un spațiu în care sunt furnizate servicii sociale pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 26 de ani, provenind din comunitatea de rromi a orașului”.

„Participanții au observat cum cei mici sunt ajutați să recupereze decalajele școlare, iar cei mari să-și găsească un loc de muncă, fiind asistați inclusiv în discuția cu angajatorul. În urma dezbaterilor, s-au conturat câteva idei principale ca modele de bune practici ce pot fi implementate la nivelul fiecărei țări”.

„Ideile au surprins colaborarea cu părinții copiilor rromi, instruirea profesorilor, participarea și implicarea reprezentanților etniei rrome la discuțiile legate de politicile publice care privesc această comunitate”, potrivit sursei menţionate.