În perioada Octombrie 2022 – Ianuarie 2023, Federația Filantropia a derulat proiectul ”Prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor din Slobozia și Buzău”, finanțat din fonduri acordate de IOCC, în cele două organizații membre: Fundația pentru copii „Sfântul Sava” Buzău și Asociaţia Socio-Culturală „Matei Basarab” Slobozia.

Prin intermediul acestui proiect Federația Filantropia și-a propus să sprijine beneficiarii celor 2 organizații membre, să continue școala, impplicându-i în activități sociale și educaționale. Astfel, 180 de copii vulnerabili, din Slobozia și Buzău, expuși riscului de a abandona școala, au fost implicați în activități sociale, educative și extrașcolare, precum:

  • Clubul de croitorie și pictură: Asociația Socio-Culturală Matei Basarab din Slobozia, prin serviciul Social acreditat ,,Centrul de Consiliere și Sprijin Pentru Părinți și Copii”, cât și prin acordul de parteneriat încheiat cu Federația Filantropia, au sprijinit 30 de copii, prin implicarea acestora la ateliere în care au fost învățați să croiască și să picteze, sub îndrumarea unor profesori voluntari: ,,confecționer îmbrăcăminte” și ,, licențiat în arte vizuale”. Copiii au învățat noțiuni de bază precum: proiectarea și calculul tiparului, pregătirea și croirea materialelor, procesul tehnologic al confecționării unei fuste, materiale necesare de bază, materiale auxiliare, cât și operațiuni precum: croit, aplicarea bandei decorative prin tighele simple, surfilarea cusăturilor laterale, curățarea ațelor, aplicarea jartelei elastice, tighelit tiv, călcarea produsului finit etc.

În cadrul seminarului de pictură, copiii au fost învățați că atunci când folosim culori, reușim să ne exprimăm sentimentele sau să ilustrăm anumite stări în pictură, arhitectură, design și altele, fără să folosim cuvinte. În cadrul seminarului de pictură, copiii au descoperit teoria culorilor, care ne ajută să înțelegem cum să folosim culorile, în așa fel încât să creăm efectele dorite, aspect important pentru fiecare artist, aceasta fiind cea care stabilește liniile directoare fundamentale în jurul armoniei și combinațiilor de culori.

Copiii au făcut cursuri teoretice și practice precum: teoria culorilor – cercul culorilor, culori primare, secundare, terțiare, complementare, nonculori, pictură pe pânză (reproducem picturi celebre, descoperim pictura abstractă), elemente de natură statică, elemente de anatomie artistică, desen grafic, pictură icoană pe blat de lemn și pictură decorațiuni cu tematică.

  • Tabere școlare: anul 2022 a fost un an al bucuriei atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, având în vedere ca în ultimii doi ani au fost privați de participarea la diverse activități extrașcolare. Astfel, Fundația pentru copii „Sfântul Sava” Buzău a organizat pentru 1000 de copii tabere minunate în localitatea Bisoca, jud. Buzău. În cadrul acestor tabere școlare au făcut drumeții către cele două mănăstiri din imediata apropiere, Mănăstirea Găvanu și Mănăstirea Poiana Mărului, precum și la muntele de sare aflat la aproximativ 3 km distanță. In afara acestor drumeții, copiii, sub îndrumarea educatorilor au avut de îndeplinit și activități practice, precum: prepararea de produse de cofetarie, crearea de diverse figurine în care au folosit materiale reciclabile și din natură, au confecționat măști pe care ulterior le-au folosit în piese de teatru. Serile și le-au petrecut la focul de tabară, unde au interpretat diverse căntece patriotice, populare, cântece specifice copilăriei sau au recitat poezii.