Fundatia Filantropia Timisoara, membru fondator al Federatiei Filantropia, in parteneriat cu sectorul social filantropic si misionar al Arhiepiscopiei Timisoara a inaugurat, azi 23 ianuarie 2018, Serviciul social adresat in comunitate pentru pacienti cu scleroza multipla.

Comunitatea acestor pacienti au venit in 2018 la sediul Mitropoliei Banatului pentru a solicita sprijin deoarece inca nu au loc in care drepturile lor sa fie cunoscute si serviciile complementare actului medical sa fie posibile.

Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan a raspuns acestei solicitari de sprijin prin punerea la dispozitie a unui spatiu care sa fie dedicat unei astfel de ingrijiri si a incredintat Fundatiei Filantropia Timisoara sa se ocupe de lucrarile ample de amenajare si dotare.

Noul serviciu social este situat in Timisoara, strada Iuliu Maniu nr.40 si se adreseaza comunitatii persoanelor ce sufera de scleroza multipla si care in judetul Timis sunt inregistrati peste 400.

Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare.

Boala este cea mai frecventă cauză de invaliditate de cauză neurologică a adulţilor tineri, după cauzele de invaliditate determinate de traumatisme. Este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi, fiind rară înainte de adolescenţă şi cu incidenţă crescută constant de la adolescenţă până la 35 de ani, cu scădere treptată după această vârstă.

Nu există un tratament curativ al bolii, dar mijloacele terapeutice actuale ameliorează vizibil simptomatologia. Psihoterapia este utilă, ştiut fiind faptul că aceşti bolnavi sunt depresivi (cazurile de suicid sunt frecvente, reprezentând o importantă cauză de deces în scleroza multiplă).

Fundatia Filantropia Timisoara va pune la dispozitie o echipa formata din psiholog, asistent social, kinetoterapeut, medic psihiatru…etc, pentru ca serviciile sa fie atat de educatie pentru viata sanatoasa cat si cum sa traiesti in conditiile date cu SM.

Multumim tuturor celor care ne-au sprijinit, Arhiepiscopiei Timisoara, SC.Profi Romania SRL, Asociatia Timisensis, persoane fizice..etc

Echipa.