În perioada 25-28 septembrie 2018, delegația Federației Filantropia, formată din pr. Ciprian Ion Ioniță, președinte Federația Filantropia și pr. Cristian Pavel, președinte Fundația Filantropia Timișoara, a participat la al 22-lea Congres Internațional organizat de Fundația Renovabis la Berlin, Germania.

Fundația Renovabis este organizația fondată de Conferința Episcopilor româno-catolici din Germania în anul 1993, cu scopul de a se adresa prin programe socio-educaționale, culturale, media și de patrimoniu, țărilor din Europa Centrală și de Est. În a treia zi de congres au fost sărbătoriți cei 25 de ani de activitate prin prezentarea rezultatelor în urma asistenței acordate beneficiarilor Fundației.

Tema acestei ediții a fost AMINTIRE ȘI REÎNNOIRE, CĂI CĂTRE RECONSILIERE ÎN EUROPA, iar cei peste 280 de participanți din 15 tări europene și SUA au confirmat actualitatea acestei teme. Din partea Patriarhiei Române a participat ca delegat Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului și Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Prin prezența Nunțiului Apostolic Dr. Nikola Eterovic Arhiepiscop de Berlin, a cardinalilor, Arhiepiscopilor, episcopilor precum și a delegațiilor din partea bisericilor ortodoxe, s-a asigurat o reprezentare a tuturor celor implicați în acest proces de rememorare a trecutului precum și de o mai bună înțelegere a frământărilor contemporane.

Atelierele organizate pe durata congresului au propus teme precum: Auschwitz, Maly Trostenez, Cottbus – locuri ale violenței, ale amintirii și reconcilierii; Dialog și înțelegere – oportunități și limite ale societății civile și a Bisericii; Amintiri și Politică; Europa la limită – Europa în curs de dezvoltare.

În fața crizei care în prezent domină statele europene este necesar să se cugete la cauzele care datează de la începutul secolului XX. Adesea, probleme preexistente și nerezolvate ajung la lumină, iar conflictele noi și vechi, se pot rezolva dacă există o voință de angajament într-un dialog onest și sinceră reconciliere.

Federația Filantropia a fost angajată în proiecte care se înscriu în obiectivele Fundației Renovabis și intenționează ca acest parteneriat să continue prin noi colaborări de interes comun.