În perioada 13-14 octombrie 2018, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, alături de partenerii sociali și educaționali fideli persoanei vârstnice, cu sprijinul financiar și logistic al Companiei Bella România și al Consiliului Județean Bacău, au organizat în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, a VI-a Ediție a Simpozionului Național cu tema „Istoria socială gerontologică în An Centenar”.

În acest an, evenimentul a avut structura unui workshop, dedicat în special principalilor agenți ai bunelor schimbări, asistenții sociali, sprijiniți de cadre didactice universitare din țară și străinătate. Evenimentul a fost deschis de pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației, care a transmis şi cuvântul de binecuvântare şi preţuire a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Au urmat intervenţiile domnului prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, a domnului Lucian Bala, directorul general al companiei Bella România și nu în ultimul rând al doamnei Elena Dobre, Director al Departamentului de Politici Sociale în cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. De asemenea, domnul prof. dr. Nicu Gavriluță a susținut ulterior conferința cu titlul „Arta consilierii spirituale a bătrânilor în an centenar”, iar doamna prof. univ. dr. Cristina Gavriluță a susținut conferința cu tema „Tradiție și valori în îngrijirea vârstnicilor”, ambele de o importanță deosebită pentru furnizorii de servicii sociale.

Simpozionul s-a desfășurat în colaborare cu CNASR, filiala Bacău, care s-a ocupat și de creditarea evenimentului astfel că, asistenții sociali, vor primi credite profesionale pentru participare. Invitații s-au implicat pe ateliere de lucru în dezvoltarea unor instrumente de lucru și a unei metodologii de furnizare a asistenței sociale gerontologice integrate în zonele istorice ale României Mari și în regiunile din care provin invitații. După terminarea activității din atelierele de lucru, a avut loc lansarea cărții „Consilierea spirituală a vârstnicilor din centrele rezidențiale” semnată de Pr. Ilarion Mâță și prezentarea cărții „Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului și transumanismul” semnată de Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță.

Workshop-ul s-a desfășurat în sala Paraclis bisericesc din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” și în alte spații din cadrul Complexului social de la Hârja. Au fost invitate pentru a participa la Workshop în jur de 50 de persoane, asistenți sociali din zonele istorice ale României Mari (Țara Românească, Moldova, Bucovina, Basarabia și Transilvania), dar și reprezentanţi ai universităților, autorităţilor și instituțiilor de interes.

(Liliana Pânzaru)