Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, în perioada 30-31 mai 2018, a participat la Conferința internațională cu titlul „Servicii sociale în Europa”, ce a avut loc în localitatea Mikulov, Cehia.

Peste 400 de participanți ce lucrează în domeniul social și conferențiari din 6 țări s-au reunit pentru a dezbate și a împărtăși modele de bună practică mai ales în domeniul serviciilor sociale dedicate persoanelor vârstnice.

Conferința a debutat cu prezentarea scopului și a obiectivelor urmărite de acest eveniment prin intervenția domnului Jiří Horecký, Președinte E.D.E. (Asociația Directorilor și Furnizorilor de servicii pe termen lung din Europa), având și prelegerea cu titlul European social dialogue [Dialogul social european].

Celelalte prezentari au fost:  Social rights in long term care in European care homes [Drepturile sociale în îngrijirea pe termen lung în centrele de îngrijire din Europa]Timea Czikos (Ungaria – Jurist Supervizor în cadrul Departamentului național pentru drepturile omului); Residential Elderly care in Slovenia [Îngrijirea vârstnicilor rezidenți din Slovenia]Jaka Bizjak (Secretar General al Asociației Instituțiilor Sociale din Slovenia); Long-term Care in Switzerland [Îngrijirea de lungă durată în Elveția]  – Vincenzo Paolino (Membru în Comitetul de conducere al Rețelei europene a directorilor și furnizorilor de îngrijire pe termen lung); Long term Care in European countries  [Îngrijirea pe termen lung în țările europene]  – Ladislav Průša (Profesor la Institutul de cercetare pentru Ministerul Muncii și a Drepturilor Sociale din Cehia); Social services in Catalonia  [Serviciile sociale din Catalonia, Spania]Montserrat Llopis (Director General al ACRA – Catalonia, Spania); European social policies  [Politicile sociale europene] – Petra Zimmelová (Asistent universitar la Universitatea Boemia de Sud din Republica Cehă).

La acest eveniment, pentru prima dată, Asociația Europenă a Directorilor și Furnizorilor de servicii sociale pe termen lung, a invitat în calitate de conferențiar și un reprezentant al serviciilor sociale din România.

Având tema Elderly Care in Romania [Îngrijirea vârstnicilor în România], Pr. Ilarion Mata, Președinte al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” din cadrul Federației Filantropia a Patriarhiei Române, Inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Vicepreședinte al Asociației naționale a directorilor instituțiilor pentru vârstnici (A.D.I.V.) România,  a prezentat date statistice oficiale referitoare la situația demografică actuală, sistemul național de asistența socială cu legislația în vigoare, servicii sociale publice și private, serviciile adresate vârstnicilor, finanțarea serviciilor de stat și private, finalizând cu prezentarea activităților socio – medicale pentru vârstnici, copii și adulți cu deficiență din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”. Pr. Ilarion a evocat și rolul implicării active a Patriarhiei Române și a tuturor furnizorilor acreditați de servicii sociale licențiate ce aparține Bisericii Ortodoxe Române, fiind cea mai importantă instituție națională care oferă în permanență, atât prin parohii, cât și prin ONG-urile eparhiale, asistență medico – socială, educațională și culturală tuturor categoriilor de persoane vulnerabile din România și nu numai.

Prezentarea Pr. Ilarion a suscitat mai multe întrebări din partea auditoriului, mai ales în legătură cu soluțiile propuse la criza europeană a angajaților din mediul social și la dezvoltarea activităților de economie socială de autofinanțare, modelul de la Hârja, cu cele 8 ateliere dezvoltate pe principiul voluntariatului social și a coparticipării beneficiarilor, fiind unic în Europa, din cele relatate de conferențiarii acestui eveniment și nu numai. Acest fapt a general un rapid feedback din partea participanților, mulți dintre aceștia exprimându-și dorința de a realiza vizite de lucru și cercetări sociologice la Centrul de la Hârja, ca model de bună practică europeană.

Următoarea conferință europeană va avea loc în Praga, în perioada 13-14 septembrie 2018, atunci când sunt așteptați peste 1000 de participanți și conferențiari din 21 de țări europene, dar și din Statete Unite ale Americii și Australia. Din România vor participa directori ai mai multor instituții publice și private, iar conferențiar național delegat pentru acest amplu eveniment va fi tot Pr. Ilarion Mâță, susținând tema cu titlul Spirituality in eldery care sistem from Romania [Spiritualitatea în sistemul de îngrijire a persoanelor vârstnice din România] (Liliana Pânzaru).