În contextul Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane, Federația Filantropia a Patriarhiei Române transmite un mesaj cu sfaturi practice pentru prevenirea acestei forme de crimă organizată.

Traficul de persoane și sfaturi practice pentru prevenirea acestuia

Aceste sfaturi se adresează atât posibilelor victime cât și potențialilor clienți, care – se arată în mesaj – nu plătesc doar un „serviciu” de care beneficiază, „ci și recrutarea, șantajarea, umilirea, abuzul și exploatarea acelei persoane”.

Text integral:


Traficul de persoane și sfaturi practice pentru prevenirea acestuia

Ființa umană este un unicat în universul întregii creații. Este podoaba și coroana tuturor făpturilor zidite de Dumnezeu, înzestrată cu darul libertății.

Astăzi, în societatea secularizată în care trăim, constatăm cu durere că unii oameni, înstrăinați de Dumnezeu, cu sufletul pervertit și demni de compătimit, au pierdut simțul realității și sensul creștin și altruist al vieții.

Degrevându-l pe om de darul libertății și lezându-i demnitatea, acești infractori fac uz de tot felul de mijloace agresive și inumane de constrângere, de amenințare cu forța, de molestare și terorizare psihică, pentru a-i strivi personalitatea, influențând negativ modul corect de a gândi, simți și acționa în conformitate cu principiile morale de conduită ale societății civilizate și cu idealurile înalte și sfinte prescrise de învățătura creștină.

Din cauza acestui mod subversiv de perversiune și terorizare precum și a dimensiunii economice pe care o presupune, traficul de persoane este considerat a fi o „afacere”, de cele mai multe ori controlată de grupările de crimă organizată, care încearcă să obțină maximum de profit din ceea ce consideră a fi „bunul” acestei „afaceri”, respectiv victimele ce ajung să fie tratate ca o „marfă”.

Ce trebuie să facă o persoană pentru a evita să devină o victimă a traficului:

 • să refuze orice propunere, angajament sau compromis care ar putea duce la șantajarea sau manipularea sa (acceptarea unor daruri sau favoruri, implicarea în activități ilegale etc.);
 • să aleagă să călătorească și să muncească legal;
 • să anunțe unde și cu cine pleacă din țară;
 • să rețină orice informație privind drumul și locația în care se află;
 • să comunice constant cu familia și apropiații și să stabilească o parolă pentru  a anunța că este în pericol;
 • să nu dea nimănui documentele sau telefonul mobil, precum și alte informații referitoare la statutul persoanei sale;
 • să evite mediile corupte și cercurile vicioase care îl pot trage în cursă;
 • să se asigure că are numărul de telefon de la Ambasada sau Consulatul Român din țara în care se deplasează.

Ce trebuie să facă o persoană dacă este în pericol:

 • să încerce să părăsească locația în care este ținută fără acceptul său;
 • să contacteze poliția sau Ambasada/Consulatul României din țara în care se află;
 • să informeze orice persoană cu care intră în contact despre faptul că este în pericol și că are nevoie de ajutor.
 • în calitate de creștin, orice persoană amenințată de acest pericol trebuie să păstreze neîntreruptă legătura cu preotul duhovnic, la care se spovedește regulat, și să respecte îndrumările acestuia.

Nicio persoană nu trebuie să folosească serviciile unei victime a traficantului!

Clientul unei victime a traficului nu plătește doar pentru serviciile de care beneficiază, ci plătește și pentru recrutarea, șantajarea, umilirea, abuzul și exploatarea acelei persoane.

Folosirea serviciilor unei persoane exploatate, despre care beneficiarul cunoaște faptul că este o victimă a traficului de persoane, constituie o infracțiune și este pedepsită cu până la 3 ani de închisoare.

Vrem să subliniem cu acest prilej că  Biserica se implică efectiv în educația religios – morală a credincioșilor ei, în special a tinerilor, organizând întruniri cu aceștia, în cadrul orelor de cateheze și a lecțiilor de meditație religioasă, pentru a le orienta viața pe făgașul cel bun, prevenindu-i în fața unor asemenea drame și tentative periculoase, preîntâmpinând astfel, acest flagel și fenomen critic.

Sursă foto: Pexels / Yan Krukau