Prezentarea rezultatelor unui proiect privind combaterea dependenței digitalePe parcursul ultimelor trei luni, Federația Filantropia a Patriarhiei Române a derulat o campanie de prevenire și combatere a de­pen­denței digitale în rândul copiilor și adoles­cenților din sectorul 2 al municipiului București. Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Protoieria Sector 2 Capitală și a fost cofinanțat de Primăria Sectorului 2 al Capitalei prin fonduri nerambursabile provenite de la bugetul local. Rezultatele acestuia au fost diseminate în cadrul unei conferințe organizate luni.
Prezentarea rezultatelor unui proiect privind combaterea dependenței digitaleLa sediul Asociației Nevăzătorilor din România a avut loc luni, 30 octombrie, conferința de informare privind derularea campaniei de prevenire și combatere a depen­denței digitale în rândul copiilor din sectorul 2, coordonatorul acestui proiect fiind Olivia Bîrdici.

Prezentarea rezultatelor unui proiect privind combaterea dependenței digitaleEvenimentul a avut rolul de a informa participanții cu privire la scopul și activitățile proiectului și la rezultatele atinse, de a accentua importanța conștientizării combaterii și prevenirii adicțiilor digitale în rândul copiilor, dar și de a informa părinții despre riscurile la care sunt supuși copiii care utilizează în exces dispozitivele electronice.

După deschiderea oficială a conferinței, părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal și preșe­dintele Federației Filantropia, le-a vorbit celor prezenți despre impor­tanța implicării federației în proiecte și acțiuni care vizează domeniul adicțiilor. În continuare, Olivia Bîrdici, managerul de proiect, a prezentat programele și cursurile derulate de Federația Filantropia, detaliind apoi activitățile, rezultatele și impactul desfășurării proiectului „Campanie de prevenire și combatere a dependenței digitale în rândul copiilor din sectorul 2”. Sesiunea întâi a con­ferinței s-a încheiat cu evidențierea activi­tăților în care a fost implicată Protoieria Sector 2 Capitală, luând cuvântul părintele protoiereu Mihai Cristian Popescu.

Prezentarea rezultatelor unui proiect privind combaterea dependenței digitale

Sesiunea a doua a debutat cu expunerea unor statistici privitoare la domeniul adicțiilor digitale la nivel european și al țării noastre, acestea fiind prezentate de părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucu­reș­tilor. În continuare, Alina Panait, formator în cadrul federației, a vorbit despre efectele folosirii excesive a dispozitivelor electronice de către copii și despre ce se poate face pentru combaterea acestora. Ultimii care au luat cuvântul au fost invitați care au împărtășit din experiența participării la acest proiect: cadrele didactice care au participat la seminariile tematice în domeniul consilierii în adicții digitale, copiii ce au luat parte la atelierele de edu­cație nonformală organizate de acești profesori și părinții celor mici, care au devenit conștienți de riscurile folosirii în exces a tehnologiei digitale. Sesiunea s-a încheiat cu o serie de discuții și dezbateri pe seama acestei teme.

Prezentarea rezultatelor unui proiect privind combaterea dependenței digitalePărintele protopop Mihai Popescu ne-a vorbit despre implicarea protoieriei în acest proiect, explicând că beneficiarii au fost elevi din trei școli de pe raza sectorului 2 al municipiului Bucu­rești și că seminariile tematice au fost susținute într-un spațiu pus la dispoziție de Parohia „Sfântul Dumitru”-Colentina. „Protoieria noastră s-a ocupat de partea logistică a acestui proiect, incluzând aici identificarea celor trei școli și implicarea profesorilor de religie și a preoților aflați în apropierea celor trei unități de învă­țământ. În cadrul conferinței am afirmat că proiectul a fost unul ­binevenit în sectorul 2, întrucât anul trecut și anul acesta protoieria a mai fost implicată într-un proiect privind sportul și alimentația sănătoasă în rândul adolescenților, alături de Primăria Sectorului 2, de Centrul Cultural «Mihai Eminescu» și de Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucu­rești. În cadrul acestuia, au fost invitați medici nutriționiști, sportivi și alte persoane care au îndemnat tinerii să facă mișcare și să caute să aibă o alimentație sănătoasă. A fost oportun ca, în urma acelui proiect, după ce tinerii au renunțat la mâncărurile nesănătoase și au început să facă sport, să fie acum încurajați și îndemnați să aibă alte alternative la petrecerea multor ore în fața dispozitivelor electronice”, ne-a declarat părintele protoiereu.